Menu Zoek

Misleidende virusmeldingen in Microsoft-apps

maandag 3 juni 2019

Microsoft-oplichtersIn verschillende Microsoft-apps staan frauduleuze advertenties over besmette computers of gewonnen prijzen (een iPhone). Trap hier niet in. Het lijken meldingen van Microsoft, maar dat zijn het dus niet!

In de advertenties, die op meldingen van Microsoft lijken, staat dat uw pc besmet is of dat u iets hebt gewonnen. Dat is niet zo. De frauduleuze advertenties worden via het advertentienetwerk van Microsoft verspreid. Dit netwerk wordt gebruikt om reclame te tonen in Windows 10-apps, zoals Microsoft News. Hackers hebben een manier gevonden om via dit netwerk misleidende advertenties te sturen. Ook in de webmail van Outlook.com zien mensen de advertenties. De berichten zijn bedoeld om uw gegevens te achterhalen of de computer te besmetten.

Hieronder ziet u een voorbeeld.

Virusmelding Windows


Wanneer u deze melding ziet, klik dan vooral niet op ‘Scan Now’. Sluit de app waarin de advertentie staat via het kruisje rechtsboven. Dan is er niets aan de hand. Sluit de pagina niet, doe dan het volgende:

  • Druk op het toetsenbord de toetsen Ctrl+Shift+Esc tegelijk in.
  • Klik op de browser.
  • Klik op de knop Beëindigen.

Microsoft moet de nep-advertenties verwijderen uit zijn netwerk zodat de berichten niet meer worden getoond. Op dit moment is er niet veel meer dat u kunt doen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.