Menu Zoek

Misleiding bij aanvraag gezondheidsverklaring rijbewijs

dinsdag 24 januari 2023

Misleiding bij aanvraag gezondheidsverklaring rijbewijs SeniorWeb krijgt weer klachten binnen over misleidende websites rond de verlenging van rijbewijzen. Ze slaan een slaatje uit de aanvraag voor de gezondheidsverklaring.

Mensen van 75 jaar of ouder die hun rijbewijs willen verlengen, moeten eerst een gezondheidsverklaring invullen. Voor sommige mensen is onduidelijk hoe dat precies moet. Daar spelen misleidende websites slim op in.

Doorsturen

De gezondheidsverklaring is tegen een vergoeding in te vullen bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Oplichters hebben een manier gevonden om hier een slaatje uit te slaan. Via hun websites lijkt het net of een gezondheidsverklaring aangevraagd wordt. In werkelijk stuurt de website de klant alleen maar door naar de website van het CBR. Daarvoor heeft iemand dan al wel 41,50 euro betaald. Hierdoor betalen de klanten twee keer de kosten van de verklaring.

Aanvragen via CBR

Hebt u een gezondheidsverklaring nodig? Vul deze dan altijd rechtstreeks in bij het CBR.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.