Menu Zoek

Nederlanders maken miljoenen buit bij online oplichting

dinsdag 19 mei 2020

Oplichters maken geld buitVijf Nederlandse mannen hebben tien Franse bedrijven voor miljoenen euro’s opgelicht. Ze deden dat via e-mail. Meer dan de helft van de gestolen 4,5 miljoen euro is weer terug bij de getroffen bedrijven.

De mannen zijn tussen de 36 en 62 jaar oud. Ze komen deze week voor de rechter. De bende benaderde de bedrijven via e-mail. Ze vroegen om betalingen voortaan naar een ander rekeningnummer over te maken. Daarbij gebruikten ze mailadressen die sterk leken op reeds bekende adressen van bijvoorbeeld klanten of de boekhouder.

Geld naar Azië

Als de bedrijven rekeningen betaalden, kwam het geld terecht op een rekening van de verdachten. Die sluisden het geld meteen door naar banken in Azië. Een deel van het geld is verdwenen. Zeker 2,5 miljoen euro kon wel worden teruggevonden. De verdachten hebben geen van allen normaal werk of een eigen inkomen. Ze werken niet goed mee aan het onderzoek. De rechter moet bepalen welke straf ze krijgen.

Krijgt u e-mails met rekeningen of meldingen over andere banknummers? Wees dan waakzaam, het is een bekende oplichterstruc.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.