Menu Zoek

Nep-sms over douanekosten voor pakketje

woensdag 13 maart 2024

Nep-smsOplichters versturen nep-sms-berichten over een bezorgd pakketje. Volgens het bericht moet de ontvanger nog douanekosten betalen.

Het is een beproefde truc van fraudeurs. Ze sturen mensen een bericht waarin ze zich voordoen als een bezorgdienst. Meestal is er zogenaamd iets aan de hand waardoor de ontvanger nog een (klein) bedrag moet betalen. Zo ook bij het bericht dat nu rondgaat, van UPS:
Phishingbericht UPS

Toeval

De ontvanger van het bericht hoeft trouwens niet eens echt een pakketje te verwachten. De oplichter verstuurt het bericht naar zoveel mogelijk 06-nummers. In de hoop dat iemand die toevallig op een pakketje wacht, op het bericht ingaat.

Negeer het

Het probleem is zogenaamd op te lossen door op de link in het bericht te tikken. Maar de link kan malware bevatten of leiden naar een nepwebsite. Daar ziet de oplichter ziet welke gegevens u invult. Negeer dus het bericht.

Laat berichten controleren

Twijfelt u of een mail, app of sms echt is? SeniorWeb-leden kunnen verdachte berichten doorsturen naar de phishingchecker. U hoort op z'n laatst de volgende werkdag of het nep is. Ook verdachte appjes en smsjes kunt u laten checken. Maak er een afbeelding van en stuur ze door.


Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.