U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Nep-sms over douanekosten voor pakketje
Nieuws

Nep-sms over douanekosten voor pakketje

Nep-sms

Oplichters versturen nep-sms-berichten over een bezorgd pakketje. Volgens het bericht moet de ontvanger nog douanekosten betalen.

Nep-sms
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gepubliceerd op 13 mrt 2024

Het is een beproefde truc van fraudeurs. Ze sturen mensen een bericht waarin ze zich voordoen als een bezorgdienst. Meestal is er zogenaamd iets aan de hand waardoor de ontvanger nog een (klein) bedrag moet betalen. Zo ook bij het bericht dat nu rondgaat, van UPS:
Phishingbericht UPS

Toeval

De ontvanger van het bericht hoeft trouwens niet eens echt een pakketje te verwachten. De oplichter verstuurt het bericht naar zoveel mogelijk 06-nummers. In de hoop dat iemand die toevallig op een pakketje wacht, op het bericht ingaat.

Negeer het

Het probleem is zogenaamd op te lossen door op de link in het bericht te tikken. Maar de link kan malware bevatten of leiden naar een nepwebsite. Daar ziet de oplichter ziet welke gegevens u invult. Negeer dus het bericht.

Laat berichten controleren

Twijfelt u of een mail, app of sms echt is? SeniorWeb-leden kunnen verdachte berichten doorsturen naar de phishingchecker. U hoort op z'n laatst de volgende werkdag of het nep is. Ook verdachte appjes en smsjes kunt u laten checken. Maak er een afbeelding van en stuur ze door.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven