Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Nepmail identificatieplicht bij RDW

woensdag 15 juni 2022

Nepmail identificatieplicht bij RDWDe Fraudehelpdesk meldt een valse e-mail van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Criminelen vissen ermee naar persoonsgegevens.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. In de nepmail staat dat vanwege vernieuwde wet- en regelgeving de ontvanger zich opnieuw moet identificeren bij de organisatie. Daarvoor is een kopie van de voor- en achterkant van het rijbewijs nodig.

Rijbewijs niet mailen

In het bericht staat een e-mailadres waar de kopie van het rijbewijs naartoe moet. Achter dit mailadres gaan criminelen schuil. Ze zijn uit op persoonsgegevens. Ontvangt u deze mail? Ga er niet op in, maar gooi hem weg.

SeniorWeb Phishingchecker

Twijfelt u over de echtheid van een mail? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.