Menu Zoek

Nepmail over belastingaangifte

dinsdag 7 maart 2023

Nepmail over belastingaangiftePas op voor een mail waarin staat dat de storing bij de belastingaangifte is opgelost. Oplichters proberen via deze mail contact- en bankgegevens te achterhalen.

Sinds 1 maart kunnen Nederlanders hun belastingaangifte over 2022 doen. Dat deden mensen de eerste dagen massaal. Daaronder waren er problemen met inloggen op de website van de Belastingdienst. Oplichters spelen daar op in met een valse mail.

Scan code niet

In de mail staat dat er een document van de Belastingdienst in de Berichtenbox van MijnOverheid staat. Het onderwerp van het bericht is ‘Storing bij belastingaangifte opgelost’. Via een QR-code in de mail kan de ontvanger de Berichtenbox openen. Wie dat doet, komt op een website waarop om contact- en bankgegevens wordt gevraagd. De oplichters gaan zo met de gegevens aan de haal.

Scan de code niet en vul al helemaal geen gegevens in. De Belastingdienst vraagt nooit op deze manier om gegevens. Ga altijd direct naar de website van de organisaties.

Phishingchecker

Twijfelt u over een e-mail? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen op z'n laatst de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.