Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Nepmail over identifier van Triodos Bank

maandag 2 mei 2022

Nepmail Triodos BankPas op voor een nepmail die afkomstig lijkt van de Triodos Bank. In de mail staat een oproep om een nieuwe identifier aan te vragen.

Criminelen gebruiken vaak banken als afzender van nepmails. Op het moment gaat er een mail rond uit naam van de Triodos Bank. De bank zou bezig zijn de diensten beter voor het milieu te maken. Daarbij hoort het vervangen van de identifier. Dat is het apparaatje waarmee klanten zich identificeren tijdens internetbankieren. In de mail staat dat het huidige apparaatje binnenkort niet meer bruikbaar is. Klanten moeten een nieuwe identifier aanvragen.

Aanvragen via link

Onderaan de lange mail staat een link om kosteloos de nieuwe identifier aan te vragen. Het apparaatje valt dan binnen enkele dagen in de bus. Wie geen gebruikmaakt van de link, dreigt niet meer te kunnen internetbankieren en moet later in het jaar betalen voor de aanvraag van een identifier. Met deze dreigementen proberen de criminelen mensen over te halen om op de link te klikken en gegevens in te vullen. Doe dit niet, maar verwijder de e-mail.

Mails uit naam bank

Let bij een e-mail die afkomstig lijkt van een bank altijd extra goed op. Twijfelt u over de echtheid van een mail? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.