Menu Zoek

Nepmail over nieuwe omgeving ABN-AMRO

dinsdag 12 mei 2020

Nepmail over nieuwe omgeving ABN-AMROLet goed op als er mail komt over een nieuwe online omgeving van ABN-AMRO. Het is phishing.

Geldzaken zijn vaak het onderwerp van phishingmails. Ook deze mail heeft ermee te maken. Het valse bericht komt van het mailadres abnamronl@noreply-mail.nl. Dit is geen officieel mailadres van de bank. Het onderwerp is ‘Nieuwe omgeving ABN-AMRO’. In de tekst staat dat de bank u op de hoogte wil houden van nieuwe ontwikkelingen.

Daarop volgt de uitleg dat er problemen zijn met bankpassen. Daarom zou er een nieuwe online omgeving gemaakt zijn. Raar verhaal, want bankpassen en online bankieren zijn twee verschillende dingen. Via een nieuw recycleprogramma zou u de bankpas kunnen vernieuwen. De afzenders pakken het wel slim aan: ze hopen dat u deze ‘nieuwe omgeving’ wilt bezoeken. Het is een besmette of nagemaakte site. De criminelen zijn uit op uw inloggegevens.

In het bericht staat dat u binnen enkele dagen moet reageren. Doe dit niet! Phishingmails kunnen meteen worden weggegooid. Reageren werkt juist averechts: in criminele handen is een e-mailadres met een actieve gebruiker goud waard.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb

Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.