Menu Zoek

Nepmail over nota van CZ

woensdag 6 november 2019

Phishing van CZCriminelen hebben zich gestort op de zorgverzekeraars. Na Zilveren Kruis hebben ze hun pijlen nu gericht op CZ. Mails met aanmaningen en hoge rekeningen zijn vals.

De valse mail ziet er op het eerste gezicht betrouwbaar uit. Het onderwerp is ‘nota CZ (relatienummer: 40124306777)’ en als afzender staat er ‘debiteurenbeheer@cz.nl’. In het bericht staat: ‘Hierbij ontvangt u een herinering op de openstaande rekening van €384,62. Wilt u dit bedrag betalen vóór 07 november 2019? Wij hebben u hier al eerder op geattandeerd maar helaas is de betalingstermijn van 28-10-2019 reeds vervallen. Wij verzoeken u zo spoedig mogelijk het openstaande bedrag te voldoen om eventuele extra kosten van incassobureau's te voorkomen.’

Misschien vallen de spelfouten u al op. Vaak een teken van phishing. Maar een duidelijker teken van een valse mail is de link naar de KNAB-bank met een betaalverzoek erin. Criminelen maken de laatste tijd veel gebruik van die bank. Dit soort betaalverzoeken wordt snel offline gehaald. Toch is het niet slim erop te klikken. De mail komt niet van CZ en mocht u geld overmaken, dan ziet u dat niet meer terug. Vaak proberen criminelen achter uw inloggegevens van uw bank te komen via een valse site en plunderen ze daarmee uw bankrekening.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb

Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.