Menu Zoek

Nepmail over toegang tot DigiD

maandag 2 januari 2023

Nepmail over toegang tot DigiDGa niet in op een valse mail die afkomstig lijkt van DigiD. In de mail staat dat de digitale sleutel voor toegang tot DigiD is verouderd.

Om gebruik te blijven maken van DigiD moet de gebruiker de toegangssleutel activeren. Daarvoor staat een link in de e-mail. Als de gebruiker dat niet doet, wordt het account onbruikbaar. Hij moet dan een nieuwe DigiD aanvragen.

Extra beveiliging

Criminelen sturen deze nepmail om DigiD-gegevens te stelen. Ga daarom niet in op de mail en vul vooral geen gegevens in. Wilt u de toegang tot uw DigiD extra beveiligen? Maak dan gebruik van de DigiD-app of een sms-controle. Die laatste is binnenkort overigens verplicht. Krijgen criminelen uw inloggegevens in handen, dan zorgt deze extra beveiliging ervoor dat de DigiD toch veilig is. Ze hebben ook uw telefoon nodig om te kunnen inloggen met DigiD.

Phishingchecker

Criminelen gebruiken vaak een bank als afzender van een nepmail. Wees daarom altijd extra alert bij een e-mail die van een bank lijkt te komen. Twijfelt u of een mail echt is? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen op z'n laatst de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.