Menu Zoek

Nepmail PostNL over drukte Black Friday

maandag 29 november 2021

Nepmail PostNL over drukte Black FridayPas op voor een valse e-mail uit naam van PostNL. In de mail staat dat door de drukte rond Black Friday het verzendlabel van een pakket is beschadigd.

Criminelen spelen zoals gebruikelijk weer in op de actualiteit met een nepmail. In de mail staat dat alle koeriersdiensten het druk hebben in verband met de aankopen rond Black Friday. Door deze drukte is het verzendlabel van het pakket van de ontvanger van de mail beschadigd en onleesbaar. De ontvanger moet de juiste adresgegevens doorgeven om het pakket alsnog te krijgen.

Verificatie via link

De ontvanger van de nepmail kan via een link de adresgegevens doorgeven en verifiëren. Daarna ontvangt hij of zij een e-mail ter bevestiging. Helaas gaat het bij deze mails niet om een echte mails van PostNL, maar om phishing. Criminelen proberen op deze manier gegevens te achterhalen. Ontvangt u deze e-mail? Klik dan niet op de link, maar verwijder de mail.

Mail controleren

Internetcriminelen gebruiken regelmatig PostNL en koeriersdiensten als afzender voor nepmails. Twijfelt u aan de echtheid van een e-mail? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een nepmail is of niet.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.