Menu Zoek

Nepnieuws van openbare naar privé sociale media

woensdag 5 oktober 2022

Nepnieuws van openbare naar privé sociale mediaMensen delen nepnieuws en desinformatie steeds vaker via privé sociale media. Dit brengt gevaren met zich mee.

Nepnieuws en desinformatie is informatie die niet klopt, maar wel als echt nieuws wordt verspreid. Nepnieuws is tegenwoordig vermengd met feitelijk nieuws, waardoor het echter lijkt. 'Het is als het ware gecamoufleerd met feiten, maar de cruciale inhoud is verdraaid of suggestief.' Dat zegt Gwenda Nielen, socioloog en onderzoeker naar online manipulatie, tegen BNR Nieuwsradio.

Optreden tegen nepnieuws

Sociale-mediabedrijven treden de laatste jaren harder op tegen nepnieuws en de verspreiding ervan. Hierdoor is er minder onjuiste informatie op openbare sociale media te vinden. Privé-kanalen op sociale media, zoals WhatsApp, Telegram of gesloten Facebookgroepen, kunnen niet goed gecheckt worden op onjuiste informatie. Daarom wordt deze informatie vaker via deze kanalen gedeeld.

Nepnieuws herkennen

Wilt u weten hoe u nepnieuws herkent? Ga dan aan de slag met onze tips om echt van onecht te onderscheiden.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.