Menu Zoek

Nieuw: iOS widgets voor YouTube

woensdag 19 oktober 2022

Widgets_appleVoor gebruikers van iOS (iPhone) zijn er nu YouTube widgets voor het beginscherm. Zo zijn belangrijke functies gemakkelijk te bereiken.

Google, de maker van YouTube, heeft twee widgets van verschillende formaten uitgebracht. De 2x2 widget maakt het mogelijk om met een tik in de zoekbalk de zoekfunctie in YouTube te openen. Er is ook een 4x2 formaat, met meer opties. Met deze widget kan een gebruiker gelijk vanuit het beginscherm een video zoeken, of naar de homepagina van YouTube navigeren. Daarnaast kan de gebruiker meteen naar een overzicht van ‘Shorts’ (video’s van 60 seconden) of naar de YouTube abonnementen. Het is dus niet meer nodig om eerst de app te openen voor het gebruik van deze opties.

Toevoegen van widgets

Om de widgets te gebruiken is versie 17.40.5 van de YouTube-app nodig. De app moet een keer geopend zijn voordat hij zichtbaar is in het widget overzicht. Het toevoegen van de widgets gaat eenvoudig:

 • Druk met de vinger op het beginscherm, tot de app-icoontjes gaan bewegen.
 • Tik linksboven in het scherm op het plusje.
 • Tik op een widget of zoek er een op.
  • Veeg naar rechts om alle mogelijke formaten met bijbehorende functies te zien.
 • Tik op Voeg widget toe.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.