Menu Zoek

Nieuw: online aangifte doen van helpdeskfraude

dinsdag 4 februari 2020

Online aangifte doen van cybercrimeSlachtoffers van helpdeskfraude kunnen voortaan online aangifte doen. De politie wil aangifte van online oplichterij toegankelijker maken.

Bij helpdeskfraude belt er iemand op die zegt van een bekend bedrijf te zijn, bijvoorbeeld Microsoft. De persoon zegt dat er een virus op de computer staat, of er is een ander probleem. Op afstand kan hij helpen. De persoon infecteert de pc dan met kwaadaardige bestanden of zet de bestanden op slot. De bendes hierachter zijn uit op geld of inloggegevens van online bankieren.

1600 meldingen

Wie ermee te maken krijgt, moest voor aangifte naar een politiebureau. Aangifte doen kan nu ook via politie.nl. De politie kreeg vorig jaar zo’n 1600 meldingen binnen van helpdeskfraude. De werkwijze van criminelen verandert. Zo spraken de nep-heldeskmedewerkers eerst Engels, maar nu soms ook Nederlands. Als slachtoffers aangifte doen, blijft de politie op de hoogte van de aanpak.

Ransomware

Binnenkort volgt digitaal aangifte doen van losgeldvirussen (ransomware). Daarbij blokkeert het virus de toegang tot bestanden. Het slachtoffer moet betalen om er weer bij te kunnen, of een andere oplossing zoeken.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.