Menu Zoek

Nieuw op iPad, iPhone en Mac: Erfeniscontact

donderdag 16 december 2021

ErfeniscontactMet een erfeniscontact heeft een nabestaande toegang tot het Apple-account van een overledene.

Vergrendeld

Na een overlijden zijn de persoonlijke gegevens op een iPad, iPhone en Mac vergrendeld. Nabestaanden kunnen niet bij foto’s, documenten en andere persoonlijke bestanden. Deze worden meestal beschermd met een wachtwoord of pincode. Apple lost dit op met de nieuwe functie Erfeniscontact.

Digitale toegangssleutel

Op een iPad, iPhone of Mac kunnen gebruikers iemand als erfeniscontact aanwijzen. Deze persoon hoeft zelf geen Apple-apparaat of een Apple-ID te hebben, maar krijgt een digitale toegangssleutel. Deze is cruciaal. Zonder sleutel krijgt het gekoppelde contact later geen toegang. Na overlijden dient een erfeniscontact een aanvraag in bij Apple. Na goedkeuring krijgt diegene een special Apple-ID waarmee de gegevens van de overledene kunnen worden ingezien. Deze mogelijkheid blijft drie jaar bestaan. Daarna wordt het account van de overledene, met alle daarbij behorende zaken, gewist.

Wat het erfeniscontact te zien krijgt

Zaken als foto's, documenten, notities en apps zijn toegankelijk. Gekochte onderdelen, zoals films, muziek, boeken maar ook abonnementen, wachtwoorden of betaalgegevens zijn niet beschikbaar. Ook belangrijk om te onthouden: sommige apps, zoals WhatsApp of een bank-app, kunnen beschermd zijn met een eigen beveiliging. Dus ook deze apps zijn mogelijk niet toegankelijk.

Nieuwste versie besturingssysteem

Erfeniscontact is onderdeel van iOS en iPadOS 15.2 en macOS 12.1.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.