Menu Zoek

Nieuwe functies op iPad met iPadOS 16

dinsdag 25 oktober 2022

Nieuwe functies op iPad met iPadOS 16Voor iPad-gebruikers staat een nieuwe versie van het besturingssysteem klaar. iPadOS 16 brengt verschillende vernieuwingen.

Apple bracht in september al iOS 16 uit voor de iPhone. Gebruikers van een iPad moesten nog even wachten op een nieuwe versie van hun besturingssysteem. Maandag 24 oktober was het dan zover.

Stage Manager

Nieuw in iPadOS 16 is Stage Manager. Deze functie maakt het makkelijker om meerdere dingen tegelijk te doen op de iPad. Het is mogelijk om verschillende vensters in beeld te hebben. Deze vensters kunnen overlappen en u bepaalt zelf de grootte. Aan de zijkant staat een overzicht van alle geopende apps. Zo wisselt u makkelijk tussen de verschillende programma's. Helaas werkt Stage Manager niet op alle modellen. De mogelijkheid zit alleen op de iPad Air 2022 en iPad Pro 2018 en nieuwer.

Andere vernieuwing

In iPadOS 16 zitten veel vernieuwingen die we ook zagen bij het nieuwe besturingssysteem van de iPhone. In iMessage kunnen berichten worden bewerkt, ook als ze net verstuurd zijn, of verwijderd worden. De app Mail heeft een verbeterde zoekfunctie. De zoekresultaten zijn nog nauwkeuriger. E-mails zijn voortaan in te plannen of in te trekken als ze net verzonden zijn. En voor een ontvangen mail kunt u een herinnering instellen om 'm later te bekijken. Deze verschijnt dan weer op het ingestelde moment. Daarnaast heeft Apple zaken verbeterd op het gebied van privacy en veiligheid.

Welke modellen krijgen nieuwe versie?

iPadOS 16 is beschikbaar voor de iPad mini 2019 en nieuwer, iPad 2017 en nieuwer, iPad Air 2019 en nieuwer en alle iPad Pro-modellen.

iPad updaten

Is de iPad geschikt voor iPadOS 16? Dan kunt u zelf deze nieuwe versie van het besturingssysteem installeren.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.