Menu Zoek

NS wil met wifi-tracking vrije zitplaatsen vinden

maandag 2 december 2019

NS-breidt zitplaatszoeker uitDe NS wil dat de zitplaatszoeker in meer treinen en op meer trajecten werkt. Dat kan onder meer door de wifi-signalen van de telefoons en laptops van passagiers te tellen.

De zitplaatszoeker zit in de app van de NS. Hij toont per wagon of er nog vrije plekken zijn. De app weet dat doordat sensoren in de rails de wagons wegen. Daarmee berekent de app of er kans is op lege stoelen, of dat het treinstel helemaal vol is. De zitplaatszoeker werkt lang nog niet overal. De sensoren zitten niet in alle treinsporen. Dus kijkt de NS naar andere manieren om gegevens over vrije stoelen te krijgen.

De organisatie denkt aan wifi-tracking. Daarbij telt de app het aantal wifi-signalen van telefoons en laptops in een treinwagon. De gebruikers worden verder niet gevolgd, maar het is wel makkelijk: waar de meeste signalen actief zijn, zitten de meeste mensen. De NS vraagt na of dit mag volgens de privacywet. Het wifi-systeem werkt natuurlijk niet als passagiers geen apparaat bij zich hebben waar wifi aanstaat. Maar de meeste mensen hebben wel een apparaat zoals de telefoon mee, en wifi staat ook meestal wel aan.

Klimaatsysteem

Ook de klimaatsystemen in de treinen kunnen helpen. Die meten het gehalte aan CO2 in de lucht. Dat gehalte geeft aan hoeveel mensen er in een wagon zitten, en dus hoeveel stoelen er ongeveer vrij zijn. Dit werkt vooral goed in intercity’s. In Sprinters gaan de deuren te vaak open en dicht.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.