Menu Zoek

Onderzoek: Senioren houden van opgeruimde computer

woensdag 4 april 2012

_voorjaarsschoonmaakMaandag 2 april, vond de grote voorjaarsschoonmaak van de computer plaats. Samen met Marja Middeldorp, de schoonmaakdiva van Nederland (bekend van het tv-programma 'Hoe schoon is jouw huis?'), hebben vrijwilligers van SeniorWeb letterlijk vuilniszakken vol oude e-mails, cookies en ongebruikte software op straat gezet. De actie maakte duidelijk dat er veel troep op de computer staat en dat het opschonen ervan dus belangrijk is.

Dit opschonen van de computer is wel besteed aan senioren, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. Maar hoe doen zij dit en wat zijn andere belangrijke bevindingen van het onderzoek?

Opgeruimd staat netjes
68 procent van de senioren ordent en schoont de computer zelf op, omdat zij van een opgeruimde computer houden. De Prullenbak op de computer wordt dan ook door de meerderheid een keer per week of vaker geleegd (62 procent). Het opruimen van de map 'Mijn documenten' gebeurt ook, maar wel wat minder vaak. De meesten doen dit één keer per maand (25 procent) of één tot twee keer per jaar (27 procent). Driekwart van de respondenten blijkt een schoon Bureaublad te hebben met minder dan 20 items er op geplaatst. Maar liefst 57 procent gebruikt speciale opschoonprogramma's voor de computer (bijvoorbeeld CCleaner, System Mechanic) om deze te ontdoen van al het 'computervuil' zoals tijdelijke bestanden en cookies.

Het echte poetswerk
Ook de buitenkant van de computer en toebehoren houden de meeste senioren graag netjes. 57 procent maakt het beeldscherm schoon met een speciaal middel/doekje hiervoor, 56 procent stoft de gehele computer regelmatig af en 45 procent eet niet achter de computer, om te voorkomen dat kruimels tussen het toetsenbord vallen. De computer van binnen van al het stof ontdoen wordt door een kwart van de respondenten wel eens gedaan.17 procent van de vijftigplussers heeft dit nog nooit gedaan, omdat men niet wist dat er zoveel stof in de computer ophoopt.

Lastige klus
De computer opruimen en opschonen vindt niet iedereen leuk om te doen. Vooral tijdrovende opschoonklussen, zoals een back up maken (38 procent) of documenten/foto's uitzoeken (31 procent) en mailbox opschonen (25 procent) vinden senioren vervelend. Opschoonprogramma's zijn erg handige hulpmiddelen voor een schone computer, maar 23 procent van de respondenten is er niet mee bekend. Ook ruimt één vijfde van de senioren de map 'Mijn documenten' nooit op en doet 16 procent helemaal niet aan het opschonen van zijn/haar computer. Een kwart van de vijftigplussers heeft ook geen idee hoe ze het opstarten van de computer zouden kunnen versnellen.

Bewaardrift?
Een opgeruimde computer zorgt er niet alleen voor dat de computer sneller opstart, maar ook dat bestanden makkelijk zijn terug te vinden. Het terugvinden van bestanden, zoals een bepaalde vakantiefoto, gaat de meeste senioren goed af. 85 procent lukt dit binnen één minuut tot vijf minuten. Desondanks komt het bij 59 procent wel eens voordat een belangrijk document niet kan worden teruggevonden. Dit komt wellicht door de bewaardrift van senioren, ze bewaren namelijk op de computer allerlei zaken die ze nooit gebruiken. De meest voorkomende zijn software die men niet gebruikt en contactpersonen die men niet nooit meer mailt (beide 38 procent). Bij 15 procent zijn er nog documenten van het oude (vrijwilligers)werk op de computer te vinden en bij 10 procent foto's van een ex-schoonzoon/dochter.

Handige tips
De beste tips voor een opgeschoonde computer volgens de ondervraagde senioren zijn:

  • Gebruik regelmatig opschoonprogramma´s
  • Gooi alles wat een lange tijd niet gebruikt is weg
  • Verplaats regelmatig bestanden naar een externe harde schijf

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 2.888 vijftigplussers in opdracht van SeniorWeb in maart 2012 onder de nieuwsbrieflezers van Plus Magazine en Visual Steps en de websitebezoekers van SeniorWeb.

Bekijk de foto’s van de voorjaarschoonmaak op Facebook!
Benieuwd naar de foto’s van onze grote voorjaarschoonmaak? Ga naar de SeniorWebpagina op Facebook! Vanaf nu zullen wij u ook via Facebook op de hoogte houden van leuke, interessante en opmerkelijke informatie.

Bekijk hier hoe het er achter de schermen aan toe ging:



Is uw computer netjes?
Doe dan onze miniquiz en ontvang gratis een handige checklist voor het opschonen van uw computer. Ook maakt u kans op de HP netbook t.w.v. € 275,-.
Doe de quiz!

Persbericht
Het persbericht naar aanleiding van de grote voorjaarsschoonmaakactie leest u hier: persbericht grote voorjaarsschoonmaakactie




Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.