Menu Zoek

Ongewenste programma’s op helft pc's

dinsdag 7 mei 2019

Veel computers niet veiligVeel thuiscomputers zijn niet veilig. Op meer dan de helft van de pc’s bij mensen thuis staan ongewenste programma’s. Een op de drie pc’s is zo onveilig dat er direct iets aan moet gebeuren.

Dat meldt de Consumentenbond. De bond liet honderd computers uitgebreid onderzoeken. Er kwamen allerlei problemen aan het licht. Zo stond op meer dan de helft van de pc’s software die reclame in de browser toont of die zoekmachines of zoekbalken aanpast. Een op de tien computers bevatte schadelijke software.

Verouderde programma’s

Op een hoop computers stonden heel oude versies van programma’s, terwijl de nieuwere versies veel veiliger zijn. Als voorbeeld noemt de bond onder meer Skype en de VLC-mediaspeler. Oude versies hebben vaak beveiligingsproblemen. Het is beter de nieuwere versie te downloaden en die te gebruiken.

Makkelijke wachtwoorden

De onderzoekers bekeken ook de wachtwoorden voor allerlei online diensten. Het is bekend dat veel mensen wachtwoorden gebruiken die makkelijk te raden zijn. In de steekproef bleek dat acht van de tien mensen wachtwoorden in de browser laten opslaan terwijl de pc niet verder beveiligd is.

Maar elf van de honderd pc’s bleek veilig. Bij 53 waren er wel problemen, maar hoefde er niet meteen iets aan te gebeuren. Bij 36 computers was het nodig om direct maatregelen te nemen. De volledige uitleg van de Consumentenbond over dit onderzoek is gratis online te lezen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.