Menu Zoek

Ook nieuw besturingssysteem iPads uitgekomen

donderdag 26 september 2019

iPadOS.pngNa iOS 13 voor de iPhone is nu ook iPadOS 13 verschenen voor iPads. Het is voor het eerst dat de iPad een ander besturingssysteem heeft dan de iPhone.

iPad OS 13 is een uitgebreide versie van iOS 13, met extra functies die speciaal zijn ontworpen voor de iPad. Nieuw is bijvoorbeeld dat er meer apps passen op het scherm van de iPad. De pictogrammen worden kleiner getoond waardoor er meer plaats is om apps bij elkaar te zetten. De widgets, zoals het overzicht van het nieuws en het weerbericht, kunnen ook op het startscherm worden getoond. Daarvoor moet iemand naar rechts vegen vanaf het eerste startscherm na het ontgrendelen.

Verder stelt Apple met het besturingssysteem een zwevend toetsenbord beschikbaar en kunnen apps meerdere keren los van elkaar worden geopend.

Vergelijkbaar met de iPhone is er de zogeheten Donkere Modus. In die weergave wordt de achtergrond van het beeld donker, bijvoorbeeld ’s avonds of bij weinig licht. Via de Instellingen kan de Donkere Modus ook automatisch actief worden tussen bepaalde tijdstippen.

Op de site van Apple staat een overzicht van alle nieuwe mogelijkheden. iPad OS 13 wordt automatisch aangeboden als update aan geschikte modellen iPads.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.