Menu Zoek

Oude gps-systemen onbetrouwbaar door reset gps-satelliet

dinsdag 5 maart 2019

GPS-systeem kan onbetrouwbaar worden na 6 aprilOudere gps-apparaten van bijvoorbeeld TomTom, werken vanaf 6 april misschien minder goed omdat de gegevens van gps-satellieten dan opnieuw worden ingesteld.

Elke 19 jaar vindt de zogeheten GPS Week Number Rollover plaats. Dat is een Engelse term. Het betekent dat de interne weektellers van gps-satellieten gereset worden. Ze kunnen maar tellen tot 1024 weken en beginnen dan weer vanaf 0. Dat gebeurde voor het laatst in 1999, en nu dus voor het eerst weer op 6 april.

Oud systeem controleren

Het opnieuw tellen vanaf 0 is nodig om de juiste gegevens te blijven versturen. Moderne gps-apparaten zijn al ingesteld om goed met deze verandering om te gaan. Maar oude apparaten zoals navigatiesystemen moeten gecontroleerd worden.

Als deze apparaten niet goed zijn ingesteld voor de veranderingen op 6 april, kan het zijn dat ze niet goed meer werken. Wat er precies gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk geven ze locaties niet goed meer aan. Ze kunnen de gegevens van de satellieten dan niet goed verwerken.

Via de site van TomTom is te controleren of uw navigatiesysteem van het bedrijf last gaat krijgen van de ‘rollover’. Ook de ingebouwde systemen van bijvoorbeeld Renaults zijn daar te controleren.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.