Menu Zoek

Overheidscampagne tegen cybercriminaliteit

dinsdag 28 mei 2019

Eerst checken dan klikkenHet ministerie van Justitie en Veiligheid begint een campagne om mensen te waarschuwen voor cybercriminaliteit. Controleer eerst een link, bijlage of betaalverzoek voordat u doorklikt.

Op de Landelijke Veiligheidsdag in Almere gaf minister Grapperhaus het startsein voor de publiekscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’. De campagne roept mensen op alert te zijn op phishing en zich te beschermen tegen andere vormen van cybercriminaliteit. Internetcriminelen worden steeds handiger waardoor nepberichten moeilijker te herkennen zijn. Let daarom altijd goed op bij berichten die u niet vertrouwt. 'Het kan iedereen gebeuren, het is niets om je voor te schamen', zei minister Grapperhaus op de dag in Almere.

De campagne is vanaf 27 mei te zien op tv, internet en sociale media. Op de website Eerst checken, dan klikken vindt u tips uit de campagne.

Phishingchecker SeniorWeb

Bent u niet zeker van een e-mail? Lees de tip 'Phishing, hap niet toe'. SeniorWeb-leden kunnen verder gebruikmaken van de phishingchecker. Stuur bij twijfel de e-mail naar de phishingchecker en uiterlijk de volgende werkdag krijgt u een reactie.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.