Menu Zoek

Phishing succesvoller, criminelen hengelen meer geld binnen

woensdag 27 maart 2019

Schade door phisihingDe schade als gevolg van phishing is over het afgelopen jaar bijna verviervoudigd. En dat terwijl de totale fraudeschade is gedaald. Dit meldt de Betaalvereniging Nederland.

Nepmails worden beter en overtuigender, en daardoor succesvoller. Over 2018 bedraagt de schade door phishing bijna 4 miljoen euro. Over 2017 was dat nog 1 miljoen euro. Het totale schadebedrag is met 2 procent gedaald. Overigens is 96 procent van de phishingschade vergoed. Fraudeslachtoffers die zorgvuldig omgaan met hun apparaten en beveiliging krijgen de schade geheel of gedeeltelijk vergoed door hun bank.

Daling totale schadebedrag

Betaalpasfraude is sterk gedaald. Evenals fraude met automatische incasso's en overschrijvingsformulieren. Daardoor is het totale schadebedrag over 2018 lager dan over 2017.

Mobiel bankieren en contactloos betalen veilig

Mobiel bankieren met een bankier-app en contactloos betalen met de pinpas zijn hartstikke veilig. Over 2018 is geen enkel fraudegeval gemeld. Zoals ook in de jaren daarvoor. Dus sinds de introductie van deze bankier- en betaalmogelijkheden is er nog nooit een fraudegeval gemeld.

Phishing wordt steeds beter

Volgens de Betaalvereniging is de stijging van de phishingschade te wijten aan volgende factoren:

  • Betere hulpmiddelen stellen criminelen in staat gemakkelijker, vaker en op grotere schaal phishingaanvallen uit te voeren.
  • De nepmails worden beter en overtuigender. Taalfouten en klunzige vormgeving komen steeds minder voor.
  • Slachtoffers worden persoonlijk aangesproken wat de betrouwbaarheid vergroot. Niet alleen via e-mails maar ook via sms, WhatsApp en Facebook.

Hap niet toe!

Voorlopig zullen nepmails een plaag blijven. Blijf alert. Het artikel ' Phishing, hap niet toe' helpt u op weg. SeniorWeb-leden kunnen gebruik maken van de phishingchecker. Twijfels over de echtheid van een mail? Stuur hem in naar de phishingchecker en binnen een werkdag vertellen we u of het een nepmail is of niet.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.