Menu Zoek

Phishing via berichtensysteem Booking.com

maandag 29 april 2024

Phishing via berichtensysteem Booking.comCriminelen misbruiken het echte berichtensysteem van Booking.com om geld, creditcardgegevens en persoonsgegevens te stelen.

In het voorjaar boeken veel mensen via Booking.com weer weekendjes weg of een vakantie. Oplichters springen hier gelijk op in. Zij versturen nepberichten via het boekingsplatform naar mensen die een accommodatie boekten via het bedrijf. Op deze manier is de kans nog groter dat vakantiegangers in de valse berichten trappen.

Werkwijze

De oplichters sturen een mail vanaf het mailadres van Booking.com of een bericht in de app. Het bericht lijkt te komen van een hotel of andere accommodatie. De boodschap is dat de ontvanger zijn of haar gegevens moet doorgeven. Of in sommige gevallen zelfs een extra betaling moet doen. Dat kan via een link in het bericht. Als dat niet gebeurt, vervalt de reservering.

Wat te doen

Wie niet goed oplet kan zo geld kwijtraken. Let daarom goed op als u een bericht binnenkrijgt via Booking.com. Vooral als er om persoonsgegevens of geld wordt gevraagd. Twijfelt u? Neem dan contact op met Booking.com of met de accommodatie. SeniorWeb-leden kunnen ook altijd verdachte mails doorsturen naar de phishingchecker. Ze horen uiterlijk de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.