U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Pas op voor phishing via QR-codes
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 2 mei 2022.

Nieuws

Pas op voor phishing via QR-codes

Phishing via QR-code

Scan niet zomaar een QR-code in mails die afkomstig lijken van de bank. Oplichters gebruiken ze om toegang te krijgen tot bankrekeningen van mensen.

Phishing via QR-code
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gepubliceerd op 11 mei 2021

Er gaan verschillende nepsmails rond met daarin een QR-code. De meeste mails lijken afkomstig van een bank. De bankpas van de ontvanger zou verlopen zijn. Om een nieuwe pas aan te vragen moet de ontvanger een QR-code scannen. De code leidt naar een nepwebsite; oplichters proberen daar de inloggegevens van de ontvanger te achterhalen. Daarmee kunnen zij vervolgens de bankrekening leeghalen.

QR-code

QR-codes bestaan al jaren. Het zijn vierkanten opgebouwd uit zwarte en witte blokjes. De camera van een smartphone of tablet kan de code scannen, en het apparaat opent dan bijbehorende  website. De laatste tijd gebruiken steeds meer mensen een QR-code voor een betaalverzoek. Via de QR-code kan men dan betalen met de bankier-app.

Gevaar

Bij zo’n plaatje van zwarte en witte blokjes is niet zichtbaar welke website erachter zit. Dat is pas duidelijk als iemand de website opent. Controleer daarom altijd wie het verzoek voor het scannen van de QR-code doet. Bekijk of er een alternatief is voor de QR-code. Besluit u om de QR-code te gebruiken? Controleer dan de url van de geopende website. Meestal ziet het webadres bij phishing er gek uit.

Controleer phishing

Ontvangt u een e-mail met een QR-code en twijfelt u over de echtheid? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de Phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Hangslotje zegt niets over betrouwbaarheid website

Staar u niet blind op het hangslotje in de adresbalk van de browser. Het zegt niets over de veiligheid of betrouwbaarheid van een website.

Zó voorkom je spammail

Spammails zijn vervelend. Vooral als de inbox er vol mee staat. Wat kun je tegen ongewenste mail doen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven