Menu Zoek

Pas op voor phishing via QR-codes

dinsdag 11 mei 2021

Phishing via QR-codeScan niet zomaar een QR-code in mails die afkomstig lijken van de bank. Oplichters gebruiken ze om toegang te krijgen tot bankrekeningen van mensen.

Er gaan verschillende nepsmails rond met daarin een QR-code. De meeste mails lijken afkomstig van een bank. De bankpas van de ontvanger zou verlopen zijn. Om een nieuwe pas aan te vragen moet de ontvanger een QR-code scannen. De code leidt naar een nepwebsite; oplichters proberen daar de inloggegevens van de ontvanger te achterhalen. Daarmee kunnen zij vervolgens de bankrekening leeghalen.

QR-code

QR-codes bestaan al jaren. Het zijn vierkanten opgebouwd uit zwarte en witte blokjes. De camera van een smartphone of tablet kan de code scannen, en het apparaat opent dan bijbehorende website. De laatste tijd gebruiken steeds meer mensen een QR-code voor een betaalverzoek. Via de QR-code kan men dan betalen met de bankier-app.

Gevaar

Bij zo’n plaatje van zwarte en witte blokjes is niet zichtbaar welke website erachter zit. Dat is pas duidelijk als iemand de website opent. Controleer daarom altijd wie het verzoek voor het scannen van de QR-code doet. Bekijk of er een alternatief is voor de QR-code. Besluit u om de QR-code te gebruiken? Controleer dan de url van de geopende website. Meestal ziet het webadres bij phishing er gek uit.

Controleer phishing

Ontvangt u een e-mail met een QR-code en twijfelt u over de echtheid? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de Phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.