Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Plastic statiegeldflesjes inleveren op stations, geld terug via Tikkie

vrijdag 22 april 2022

Statiegeld NS-stationsReizigers kunnen vanaf september hun plastic drankflesjes inleveren op de 5 grootste stations. Het statiegeld wordt uitgekeerd via een Tikkie.

Statiegeld

Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op plastic flesjes, om plastic zwerfafval tegen te gaan. De NS gelooft dat er minder afval op stations ontstaat wanneer mensen hun flesjes kunnen inleveren. De inzamelautomaten kunnen ook overweg met blikjes. Per 1 januari 2023 zit er ook op blikjes statiegeld. Deze kunnen dan ook ingeleverd worden op de stations.

Tikkie

Inleveren van de flesjes is eenvoudig. Stop ze in de inzamelautomaat. Scan daarna met de smartphone de QR-code die verschijnt. Via de Tikkie-app staat het geld enkele seconden later op de rekening.

Eerste stations

De inzamelautomaten staan vanaf september op de centrale stations van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In 2023 komen daar nog 17 stations bij.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.