Menu Zoek

Politie pakt oplichters die QR-codes misbruikten

donderdag 25 juli 2019

Oplichterij met QR-codesZeker dertig mensen zijn opgelicht door twee Rotterdamse mannen van 26 jaar. Ze misbruikten QR-codes om geld buit te maken.

QR-codes zijn vlakken met zwarte en witte hokjes. Vaak worden ze gebruikt op bijvoorbeeld abri’s en posters. Ook musea gebruiken ze veel. Wie zo’n code scant met zijn telefoon, opent daarmee de bijbehorende website of activeert een functie van een app.

De mannen spraken mensen op straat aan. Ze vertelden dat ze geld nodig hadden voor de parkeerautomaat, maar dat ze te weinig saldo hadden op hun betaalrekening. Ze boden de slachtoffers contant geld aan in ruil voor een overschrijving naar hun rekeningnummer. Het slachtoffer hoefde alleen een QR-code te scannen met zijn telefoon om de overschrijving te doen. Dat was het verhaal van de mannen.

Toegang tot de bank-app

De QR-code zorgde echter niet voor een betaling. Scannen gaf de oplichters toegang tot het online bankieren van de ING-rekening van de slachtoffers. Dat kon door misbruik te maken van een bestaande functie uit de app. Elke gebruiker kan namelijk een tweede toestel toegang geven tot het bankieren. Dat gaat via een QR-code. De oplichters hadden die nagemaakt. De mensen die de code scanden en op Akkoord tikten, gaven de oplichters toegang tot hun rekening. Ze konden dus geld overboeken van de rekening van het slachtoffer. Eén gedupeerde raakte zo vijfduizend euro kwijt.

De mannen werden op heterdaad betrapt door de politie. Het advies is om nooit in te gaan op dit soort verzoeken. Geef uw telefoon nooit zomaar uit handen en reageer niet op betaalverzoekjes van vreemden.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.