Menu Zoek

Politie pakt WhatsApp-oplichters senioren

donderdag 31 december 2020

WhatsApp oplichters aangehoudenDe politie heeft drie mannen tussen de 18 en 23 jaar opgepakt. Ze zouden op grote schaal vooral ouderen hebben opgelicht via WhatsApp.

WhatsApp-oplichting is inmiddels best bekend. Maar nog steeds trappen er mensen in. Iemand krijgt een WhatsApp-bericht dat van een bekende lijkt te komen, zoals een kind of ander familielid. Diegene meldt een nieuw nummer te hebben. Na een kort gesprek zegt de persoon geld nodig te hebben. Via een betaalverzoek kan het slachtoffer dan online geld overmaken. Wie erin trapt, is zijn geld kwijt. De drie mannen ‘verdienden’ zo alleen al in oktober 45.000 euro, vooral door senioren op te lichten.

Werkwijze

De verdachten zochten online bijvoorbeeld naar kleine ondernemers van wie het 06-nummer op de bedrijfssite staat. Daarna speurden ze op sociale media naar namen en foto’s van familieleden. Meestal zochten ze naar informatie over iemands kinderen. Eén mevrouw hadden ze gevonden omdat zij op een personeelslijst van een kinderboerderij stond. Met deze informatie begonnen ze een chatgesprek met de slachtoffers. Zodra iemand de oplichterij herkende en de persoon erop aansprak, werd hij geblokkeerd en ging de oplichter verder naar de volgende persoon. De politie kwam de oplichters op het spoor toen in een hotelkamer een mobiele telefoon en een vuurwapen werden gevonden. Het was meteen duidelijk dat de telefoon was gebruikt voor de fraude. Eind oktober werd een 20-jarige man aangehouden en in december nog een 18-jarige en een 23-jarige verdachte.

Vraagt iemand geld?

Vraagt een bekende u via WhatsApp, e-mail of sms om geld? Zoek dan eerst zelf contact met deze persoon via het bij u bekende telefoonnummer of mailadres en vraag of het verzoek klopt. Maak nooit zomaar geld over als iemand erom vraagt. Ook niet als het vertrouwd lijkt omdat bijvoorbeeld uw (klein)kinderen wel vaker om geld vragen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.