Menu Zoek

Politie waarschuwt voor nepshops feestmaanden

maandag 11 november 2019

Kerstcadeau waarschuwing webshopsKijk bij online aankopen goed of de webwinkel wel te vertrouwen is. Dat adviseert de politie, met de feestmaand december voor de deur.

Veel mensen kopen online van alles om cadeau te doen met Sinterklaas of Kerstmis. Daarom duiken in deze tijd van het jaar veel meer online nepwinkels op dan in andere periodes. Ze adverteren vaak agressief en stunten met prijzen. Dit allemaal om mensen naar hun site te lokken. Wie wat bestelt, is zijn geld kwijt en krijgt geen spullen opgestuurd.

Welke oplichting?

Dit jaar sloot de politie al tweehonderd nepwinkels op internet. Ze zijn op drie manieren actief.

  1. Een winkel met een fantasienaam verkoopt goedkope merkproducten.
  2. Oplichters kopen namen van webwinkels die zijn gestopt. De naam is vaak nog wel bekend bij mensen. U herkent ze aan slecht vertaalde onderdelen. Bijvoorbeeld 'Hete aanbieding' voor een koopje.
  3. Criminelen maken webwinkels aan die bijna dezelfde naam hebben als bekende ketens of bedrijven. Aan de naan koppelen ze een extra woord, zoals actie, shop, deals, Nederland of uitverkoop. Dit heet spoofing.

Betalen bij webshops

Bij veel nepshops kunnen klanten niet met een creditcard of via iDEAL betalen. Het betaalverzoek komt in een mailtje. Dat is meestal niet pluis. De politie zegt dat u beter kunt betalen met een creditcard, PayPal of AfterPay. Als er dan iets misgaat, krijgt u het geld terug.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.