Menu Zoek

Populariteit sociale media groeit onder senioren

woensdag 3 januari 2018

Sociale mediaNederlanders gebruiken massaal sociale media. Ook onder de alleroudste groep (75-plussers) zijn sociale media populair geworden.

Fors meer senioren zitten op sociale media, blijkt uit onderzoek van het CBS. Vooral onder 75-plussers is de toename opvallend. Maakte van hen in 2012 nog slechts 5 procent gebruik van sociale media, was dat in 2016 gegroeid naar 22 procent en in 2017 zelfs naar bijna 35 procent.

Sociale netwerken
Ook zijn steeds meer senioren lid van sociale netwerken. In 2012 zat slechts 2 procent van de 75-plussers op sociale netwerken zoals Facebook. Inmiddels is dat 22 procent.

Verschil sociale media en sociale netwerken
De termen 'sociale media' en 'sociale netwerken' lijken op elkaar maar er is een verschil. Op sociale netwerken hebben mensen een netwerk opgebouwd van bijvoorbeeld vrienden en collega's. Zij zijn met elkaar verbonden. Op sociale media hoeft dat niet. Onder sociale netwerken vallen dus diensten zoals Facebook en LinkedIN. Zij zijn onderdeel van sociale media. Hieronder vallen ook diensten als Twitter, YouTube en Flickr. Vandaar dat in de cijfers van het CBS het percentage gebruikers van sociale media hoger ligt dan het percentage gebruikers van sociale netwerken.

Overige leeftijdsgroepen
Het gebruik van sociale media onder de overige leeftijdscategorieën is als volgt:

  • 12- tot 18-jarigen: 96,9 procent;
  • 18- tot 25-jarigen: 99,1 procent;
  • 25- tot 35-jarigen: 98 procent;
  • 35- tot 45-jarigen: 95,8 procent;
  • 45- tot 55-jarigen: 91 procent;
  • 55- tot 65-jarigen: 83,6 procent;
  • 65- tot 75-jarigen: 63,9 procent;
  • 75-plussers: 35 procent.

SeniorWeb en het onderzoek
Op zaterdag 30 december 2017 besteedde het NOS Journaal aandacht aan het CBS-onderzoek in een reportage waarin ook collega Saskia Hamminga-Roest namens SeniorWeb aan het woord komt. Kijk de reportage terug via NPO Start. De reportage start na 13 minuten en 40 seconden.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.