Menu Zoek

PostNL bestrijdt nepmails met persoonlijke code

woensdag 5 juni 2024

PostNL, code tegen nepmailsPostNL gaat gebukt onder nepmails. Het bedrijf heeft een oplossing. Een persoonlijke code, zichtbaar in elke echte mail van PostNL.

PostNL is populair onder criminelen. Dagelijks verschijnen er nepmails over pakketjes die niet zijn afgeleverd. Waarvoor inklaringskosten betaald moeten worden. Die retour afzender zijn gestuurd vanwege een onjuist afleveradres. Allemaal flauwekul, maar je zal maar net iets besteld hebben. Dan raak je toch nerveus: zou er echt iets verkeerd gaan met de bezorging?

Anti-phishingcode

PostNL komt met een eenvoudige oplossing om de stroom nepmails te keren. Een anti-phishingcode, zoals het bedrijf het zelf noemt. Gebruik bijvoorbeeld de naam van je huisdier, je lievelingseten, je lagere school of favoriete vakantieland. Geef dit door aan PostNL. Voortaan staat die code in elke e-mail die echt van PostNL komt. Geen code in de mail, dan is de mail nep!

Code instellen

Om een code in te kunnen stellen is een account bij PostNL nodig. Wie dat nog niet heeft maakt dat aan:

 • Ga naar de website van PostNL
 • Scrol helemaal naar beneden en klik op PostNL-account aanmaken.
 • Vul alle gegevens onder 'Je account aanmaken' in.
 • Vul onder 'Inloggegevens' uw e-mailadres in en bedenk een wachtwoord.
 • Klik op Maak account aan.
 • Het account is gemaakt maar moet geactiveerd worden. PostNL stuurt een mail. Daarin staat een cijfercode. Vul die code in op de verschenen webpagina onder 'Activatiecode'.
 • Klik op Bevestigen.
 • Het account is actief en u bent direct ingelogd.

Stel een anti-phishingcode in:

 • Ga naar de pagina Anti-phishingcode instellen (Bent u niet ingelogd, log dan eerst in.)
 • Vul iets persoonlijks in en klik op Instellen.

U krijgt een mail van PostNL. Bovenaan de mail staat in een grijze balk met de code die u hebt bedacht. Deze ziet u voortaan terug in alle mails die echt verzonden zijn door PostNL.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.