SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Problemen met Windows 10 bij sommige computermodellen

dinsdag 10 november 2015

Windows 10Via onze dienst PCHulp komen regelmatig verhalen binnen van leden bij wie de upgrade naar Windows 10 niet lukt. In sommige gevallen blijkt de pc of laptop zelf de boosdoener. Het betreffende model kan niet upgraden naar Windows 10. Heel vervelend om daar na een upgradepoging achter te moeten komen.

Daarom loont het om na te gaan of een upgrade naar Windows 10 op uw systeem ondersteund wordt door de fabrikant. Vooral oudere pc’s en laptops zouden problemen op kunnen leveren.

Windows-icoon
Microsoft controleert of uw pc/laptop kan worden bijgewerkt naar Windows 10. Wanneer u het Windows-icoon rechtsonder op de Taakbalk ziet staan, vindt Microsoft uw apparaat geschikt. Maar het controlesysteem is niet feilloos. Ga daarom voor oudere modellen na of de fabrikant zelf ze geschikt acht voor de upgrade.

Welk model heb ik?
Voordat u kunt nagaan of uw pc/laptop geschikt is voor de upgrade moet u natuurlijk weten welk model u in huis hebt. U vindt de modelnaam van uw apparaat terug op stickertjes. Meestal geplakt op de onderkant (laptops) of de boven- of achterkant (pc’s). Ook op de factuur is meestal de modelnaam vermeld. Hebt u deze niet bij de hand en kunt u de modelnaam niet op de stickertjes vinden dan biedt het volgende soelaas:

 • Voor Windows 7:
  • Start de pc/laptop en klik op de knop Starten.
  • Typ wmic in het zoekveld ‘Programma’s en bestanden zoeken’.
 • Voor Windows 8.1:
  • Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+R.
  • Typ in het venster wmic en klik op OK.
 • Een klein zwart venster opent. Typ daarin csproduct get name.
 • Druk op de Enter-toets.
 • U ziet nu ‘Name’. Daaronder de naam van uw apparaat. Het merk wordt niet genoemd, maar dit is duidelijk zichtbaar op elk apparaat. Bijvoorbeeld: u ziet onder ‘Name’ staan: ‘OptiPlex 990’. Op de computer zelf staat: ‘Dell’. Dus hebt u een Dell OptiPlex 990. Dit betekent dat u hieronder op de website van de fabrikant Dell op zoek kunt naar informatie over de OptiPlex 990.

Controle bij de fabrikant
Hebt u het modelnummer van uw apparaat dan controleert u vervolgens bij de fabrikant of uw model geschikt is voor Windows 10. We geven hieronder de links naar de meest voorkomende merken.

Andere problemen
Tot slot: blijkt uw apparaat Windows 10 te ondersteunen volgens de eigen fabrikant dan is dit natuurlijk geen garantie dat de upgrade vlekkeloos zal verlopen. Het blijft nodig vooraf een back-up te maken en na te gaan of alle programma’s en losse apparaten die u gebruikt goed blijven werken. Volg hiervoor onze Overstaphulp: Upgraden naar Windows 10.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.