Menu Zoek

Proef treinreizen met gps gestart

dinsdag 15 februari 2022

Proef treinreizen met gps gestartTreinmaatschappijen Arriva en NS houden sinds maandag 14 februari een proef met in- en uitchecken met de mobiel. De OV-chipkaart is dan niet meer nodig.

Maker van de OV-chipkaart Translink en het landelijke innovatieprogramma OVpay testen een manier om de OV-chipkaart te vervangen. Bij de proef ‘Treinreizen met gps’ gebruikt de reiziger zijn of haar mobiele telefoon om in- en uit te checken. De reiziger start bij het begin van de reis een speciale app van de NS of Arriva. De app laat een QR-code zien die toegang geeft tot het station. Via de locatievoorziening van de telefoon legt de app daarna vast in welke trein(en) de reiziger zit. Aan het eind van de reis zet de reiziger de app weer uit. Translink berekent daarna de prijs en verdeelt de opbrengst van de reis automatisch over de juiste vervoerders.

Voordelen

Het voordeel is dat de reiziger niet meer hoeft uit- en in te checken bij het overstappen tussen verschillende vervoerders. Ook registreert de app bij een station zonder poortjes of iemand vergeten is de app uit te zetten en doet dat dan automatisch.

Meerdere mogelijkheden

Het programma OVpay bekijkt meerdere manieren van in- en uitchecken. Reizigers kunnen in de toekomst de OV-chipkaart vervangen door de betaalpas, creditcard of mobiele telefoon. Al blijven OV-chipkaart en het papieren kaartje gewoon bestaan.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.