Menu Zoek

Resultaten SeniorWeb Ledenonderzoek 2019

woensdag 19 februari 2020

Ledenonderzoek 2020Circa 3000 leden hebben eind vorig jaar hun mening over de dienstverlening van SeniorWeb gegeven. Zij waarderen het lidmaatschap met een mooie 8,3!

SeniorWeb voert elk jaar een ledenonderzoek uit. In dit onderzoek staat de tevredenheid met het lidmaatschap en alle diensten centraal. Dat veel leden erg tevreden zijn zien we ook terug in de uitkomst dat meer dan 95 procent van hen SeniorWeb (zeer) waarschijnlijk zou aanbevelen bij familie, vrienden en bekenden.

Relevante ledendiensten en informatie

Tijdschrift Enter, de nieuwsbrief en de website worden door de meeste leden regelmatig gebruikt. Daarnaast zijn ook de PCHulp (via internet en aan huis), de phishingchecker, de online cursussen en de webwinkel populair. De gebruikers waarderen deze diensten goed, met cijfers tussen 8,0 en 8,5 gemiddeld.

Veel leden blijken bij SeniorWeb ook genoeg informatie te vinden die relevant voor hen is (89%). Dit is in 2019 licht toegenomen ten opzichte van 2018, wat een mooi resultaat is. Relevante informatie en diensten aanbieden is namelijk een belangrijk speerpunt voor SeniorWeb. We zijn in dit kader ook bezig om de informatie die we aanreiken nog beter te laten aansluiten bij de interesses en de apparaten die leden gebruiken. Zo zijn er in november vier nieuwe nieuwsbrieven geïntroduceerd, namelijk over Android, iPad/iPhone, Windows en de Mac.

Verder zijn er in 2019 twee themamaanden, over de Cloud en WhatsApp, georganiseerd. Hierbij stonden alle activiteiten in teken van het betreffende onderwerp. Geïnteresseerden in het onderwerp konden onder andere veel nieuwe tips en artikelen lezen, meedoen met een online quiz en speciale workshops in de leslocaties volgen. Ook zijn er zogenaamde ‘specials’ verstuurd. Deze thematische nieuwsbrieven gaan in op één onderwerp en bundelen de meest interessante tips en artikelen hierover. Acht op de tien leden geven in het onderzoek aan deze specials (zeer) nuttig te vinden. Dit jaar zullen er dan ook weer nieuwe specials worden uitgebracht.

Gebruik smartphones en sociale media blijft toenemen

In het onderzoek peilen we elk jaar het gebruik van digitale apparaten. De meeste leden hebben tegenwoordig meerdere digitale apparaten in gebruik; een smartphone (83%), een laptop (70%) en een tablet (69%). Een desktopcomputer is in steeds minder huizen te vinden (56%). Hoe hoger de leeftijd, hoe vaker men nog een desktop in gebruik heeft. In 2019 is vooral het gebruik van de smartphone opnieuw verder toegenomen, van 75 procent in 2018 naar nu 83 procent. Deze stijging is te zien bij alle leeftijden; van de 75-plussers heeft nu ook al meer dan driekwart een smartphone op zak.

Sociale media worden ook meer en meer gebruikt door senioren. Onlangs meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat 75-plussers bezig zijn met een inhaalslag op dit gebied. Onder SeniorWeb-leden zien we deze trend ook. Het gebruik van WhatsApp is in een paar jaar tijd flink toegenomen; van 45 procent in 2016 naar 71 procent in 2019. WhatsApp staat hiermee op de eerste plaats. Andere sociale media zoals YouTube (45%), Facebook (37%), Pinterest (13%), LinkedIn (9%) en Instagram (9%) worden minder vaak gebruikt. Nog altijd geldt wel: hoe hoger de leeftijd, hoe minder vaak men sociale media gebruikt. Zo blijken van de 65-jarigen acht op de tien WhatsApp al te gebruiken, terwijl dit bij de 75-plussers zes op de tien is. Wel zien we de grootste toename bij de 75-plussers.

SeniorWeb ondersteuning

SeniorWeb gaat mee in al deze ontwikkelingen om zijn leden steeds zo goed mogelijk te blijven ondersteunen en inspireren. Dit doen we onder andere met tips en artikelen in Enter en de nieuwsbrief. Tips delen we ook vaak via sociale media. SeniorWeb is te volgen op Facebook, YouTube, Twitter, LinkedIn en sinds vorig jaar ook op Instagram. Verder blijven wij leden natuurlijk ondersteunen in het gebruik van alle nieuwe digitale zaken met computerhulp, online cursussen, computerboeken, les op locatie en aan huis.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.