Menu Zoek

Rijbewijs inleveren bij bellen of appen achter stuur in België

dinsdag 17 mei 2022

Rijbewijs inleveren bij bellen of appen achter stuur in BelgiëIn sommige delen van België is de straf voor rijdend bellen of appen verhoogd. De bestuurder is dan het rijbewijs tijdelijk kwijt. Dat geldt ook voor buitenlanders.

In de regio’s Halle-Vilvoorde en Oost-Vlaanderen is het Openbaar Ministerie gestart met een strenge aanpak van het gebruik van de smartphone tijdens het rijden. Een hoge boete lijkt niet voldoende te werken.

Rijbewijs kwijt

Volgens het OM is een hardere aanpak nodig om dodelijke ongevallen door telefoongebruik terug te dringen. Het rijbewijs moet direct na de overtreding ingeleverd worden. De bestuurder krijgt na acht dagen het papiertje weer terug.

Niet storen

Meldingen op mobiele apparaten kunnen bestuurders snel in de verleiding brengen om even te kijken. Voorkom die verleiding door het apparaat weg te stoppen of de Niet storen-functie aan te zetten op een iPhone of Android-telefoon tijdens het rijden.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.