Menu Zoek

Senior gepakt voor WhatsApp-fraude

maandag 26 augustus 2019

Senior gepakt voor WhatsApp-fraudeEen man van 72 jaar is opgepakt door de politie in verband met WhatsApp-fraude. In totaal werden zeventien mensen aangehouden; de jongste is zestien jaar.

Deze mensen zijn mogelijk zogeheten geldezels. Zij stellen hun bankrekening beschikbaar aan oplichters. De slachtoffers maken geld over naar de rekeningen van de geldezels, en de geldezels sluizen het door naar de oplichters. De geldezels krijgen hiervoor betaald. De mannen zouden in totaal meer dan 80.000 euro op hun rekeningen hebben gekregen. Ze komen uit Apeldoorn en omstreken.

Whaling

De WhatsApp-fraude heet ook wel ‘whaling’ (spreek uit als: weeling). De daders maken een profiel aan op WhatsApp met de foto van iemand die ze op internet vinden. Ze sturen familie of bekenden van die persoon berichtjes en vragen om geld. De ontvanger van de berichten denkt met zijn contactpersoon te maken te hebben. Hij maakt geld over via bijvoorbeeld Tikkie. Dit gaat niet naar de bekende maar naar de geldezels. En daarna naar de criminelen.

De politie kreeg uit heel het land meldingen van deze vorm van WhatsApp-fraude en begon een onderzoek. In september komen de verdachten voor de rechter.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.