Menu Zoek

Senioren doen moeiteloos boodschappen via internet

dinsdag 24 maart 2020

Senioren doen online boodschappenVijftigplussers winkelen online en zijn alert op bedrijven als Google en Facebook die hun gegevens willen verzamelen. Hun angst voor internetcriminelen neemt iets af. Dat blijkt uit onderzoek van Startpagina.nl.

Mocht het openbare leven in Nederland nog meer komen stil te liggen, dan kunnen de meeste senioren prima hun aankopen online bestellen. Van de 1.250 ondervraagde senioren koopt 92 procent weleens een product via internet. Iets meer dan de helft (53 procent) doet dit zelfs regelmatig: eens per maand tot een keer per kwartaal.

Betalen met een Tikkie

De meestgebruikte betaalmethode is iDEAL. Maar ook het onderlinge afrekensysteem Tikkie is snel in opkomst: 31 procent van de bevraagden tussen 50-59 jaar gebruikt het en 7 procent van de 70-plussers.

De aankopen doen ouderen het meest via de computer (82 procent). Van de vijftigplussers die weleens online aankopen doen, vindt 69 procent de laptop een (zeer) veilig apparaat hiervoor. 42 procent vindt aankopen via de smartphone (zeer) veilig en 40 procent de tablet.

Minder bezorgd

Natuurlijk zijn veel vijftigplussers bezorgd als het gaat om de veiligheid van hun persoonlijke gegevens op internet. Maar het lijkt erop dat ze inmiddels zodanig bedreven op het web zijn, dat hun angst vermindert. Het aantal mensen dat aangaf (zeer) bezorgd te zijn over de persoonlijke gegevens daalde van 54 procent in 2018 naar 48 procent in 2020.

Grootste zorgen bij senioren zijn er allereerst over het verzamelen van persoonlijke gegevens door commerciële bedrijven als Facebook en Google (50 procent). Daarna komen de zorgen over ransomware (bij 47 procent van de respondenten), een computerinbraak/hacking (bij 46 procent) en identiteitsfraude (bij 43 procent).

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.