Menu Zoek

Senioren fan van uitlegvideo’s

maandag 30 december 2013

Nieuws2Met de videosite YouTube gaat er een nieuwe wereld open voor veel senioren. Zij gebruiken de één na grootste zoekmachine ter wereld vaak om handiger te worden. How-to-filmpjes (uitlegvideo’s) zijn, direct na muziekvideo’s en bloopers, namelijk het populairste genre. Zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 600 vijftigplussers.

Online video’s zijn geliefd. Gemiddeld wordt er in Nederland 21 uur per maand naar filmpjes op internet gekeken. 55-plussers doen dat iets minder: zo’n 14 uur per maand. Senioren zijn echter wel actieve gebruikers. Van alle senioren die YouTube gebruiken zoekt 89 procent zelf wel eens iets op. Een op tien kijkt alleen als zij door een bekende op een filmpje worden geattendeerd.

Instructievideo’s
Instructiefilmpjes blijken heel populair. Twee derde heeft weleens op YouTube opgezocht hoe iets werkt in huis, tuin of keuken. Ook computers en software zijn favoriete onderwerpen. Driekwart van de ondervraagden vindt how-to-video’s dan ook een handig middel om iets nieuws te leren. Een reden hiervoor is dat men beelden veel begrijpelijker vindt dan teksten; ruim 60 procent is het (helemaal) eens met deze stelling. SeniorWeb heeft daarom zelf een kanaal op YouTube, met uitlegvideo’s over allerlei onderwerpen.
Video's delen
Mannen besteden meer tijd aan het online video kijken dan vrouwen. Vrouwen zijn echter actiever bezig met de filmpjes dan mannen. Zo delen zij beduidend vaker video’s via e-mail en sociale media dan mannen (58 procent tegen 48 procent). Ook geven zij op YouTube vaker een reactie of waardering op bekeken filmpjes. In totaal deelt 52 procent van de senioren die YouTube gebruiken weleens een video die zij interessant of leuk vinden.
Mening
Behalve voor de handige instructiefilmpjes wordt YouTube door senioren vooral ook gebruikt voor ontspanning en vermaak. Muziekvideo’s en bloopers scoren het hoogst. Nieuws of sportfragmenten zijn niet erg populair, nog geen 20 procent van de ondervraagden kijkt hiernaar. Tevens zegt meer dan de helft ook veel onzinnigs tegen te komen op YouTube. Het is voor senioren dan ook een luchtig medium. Slechts 15 procent geeft aan dat video’s en filmpjes hun mening wel eens beïnvloeden.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.