Menu Zoek

Senioren in Amerika klagen Apple aan om cadeaukaartfraude

dinsdag 28 juli 2020

Fraude met cadeaubonnen van AppleIn Amerika begint een groep ouderen een rechtszaak tegen Apple. Ze vinden dat het bedrijf fraude met iTunes-cadeaubonnen in de hand werkt en er ook niets tegen doet.

De zaak draait om cadeaukaartfraude. Dat is een vorm van oplichterij die al jaren af en toe opduikt. Criminelen zoeken daarbij contact met ouderen. Ze zeggen dat die een rekening moeten betalen, bijvoorbeeld voor de hypotheek of een verzekering.

Betalen met cadeaubon

De senioren moeten de rekening voldoen in cadeaubonnen van Apple. Ze kopen die en geven het bon-nummer en de pincode door aan de crimineel. De oplichter verkoopt de bon door of koopt er gauw apps voor.

Het slachtoffer komt er pas achteraf achter dat cadeaubonnen van Apple geen algemeen betaalmiddel zijn. Ze zijn alleen bedoeld voor aankopen bij het bedrijf, bijvoorbeeld in de App Store. Ze zijn hun geld dan kwijt.

Apple verdient aan fraude

De groep Amerikaanse slachtoffers zegt dat Apple te weinig doet tegen deze vorm van fraude. Het bedrijf kreeg 30 procent commissie bij elke aankoop in de App Store. Dus als een crimineel met gestolen geld een app koopt, verdient Apple daar geld mee. Het bedrijf zette wel een waarschuwing op zijn website, maar dat vinden de klagers niet genoeg. Ze denken dat sommige makers van apps zelfs samenwerken met de fraudeurs, om hun app vaker te verkopen.

Ook in Nederland geldt dat u niet moet ingaan op vragen om geld of om rekeningen te betalen. De cadeaubonfraude komt in deze vorm minder vaak voor in ons land. Maar het is altijd goed om waakzaam te zijn als het om geld gaat.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.