Menu Zoek

Senioren volop op sociale media

maandag 20 januari 2020

Veel senioren op sociale mediaBijna driekwart van de mensen tussen 65 en 75 jaar is actief op sociale media. Dat is veel meer dan vijf jaar geleden, toen nog niet eens de helft van die groep iets met de netwerken deed.

Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS onderzocht hoeveel ouderen lid zijn van sociale media en ze gebruiken. Daaronder vallen Facebook en Twitter, maar ook WhatsApp – de populaire app om berichten mee te versturen.

Vrijwel iedereen tussen de 12 en 55 jaar gebruikt sociale media. 89 procent van de mensen tussen 55 tot 65 jaar gebruikt sociale media. Naarmate mensen ouder zijn wordt dat percentage minder. Maar ook boven de 75 jaar worden we steeds bedrevener in de sociale media. In 2014 deed 14 procent van de 75-plussers daaraan mee, nu is dat al 40 procent.

WhatsApp het populairst

WhatsApp is bij senioren favoriet van alle sociale media. Inmiddels verstuurt 70 procent van de 65- tot 75-jarigen tekstberichten via de app. Dat was vijf jaar eerder nog 25 procent. Sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Instagram zijn minder geliefd. Opvallend is ook hierbij dat de 75-plussers aan het inlopen zijn: 17 procent gebruikt zulke diensten, tegen 6 procent in 2014.

De smartphone, laptop en tablet zijn de meest genoemde apparaten om mee te internetten, al is de vaste pc nog steeds geliefd bij 65-plussers.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.