Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Stichting Brein wil downloaders aanpakken

maandag 14 maart 2016

1403-downloaden.pngMensen die illegale bestanden op internet zetten om te laten downloaden door anderen moeten opletten. De Stichting Brein gaat gegevens van die mensen verzamelen om ze boetes te kunnen sturen. Dat gaat echter niet zo gemakkelijk als het klinkt.

Al jaren downloaden veel mensen illegale bestanden via diensten als Popcorn Time en sites als The Pirate Bay. Die bestanden, zoals films en series, worden op internet geplaatst door andere mensen. Wie ze downloadt voor eigen gebruik, deelt ze automatisch meteen weer met andere gebruikers via het downloadsysteem. Stichting Brein wil de mensen die veel bestanden online zetten, opsporen en boetes geven. Tot nu toe mocht dat niet van de wet, maar dat is nu veranderd.

IP-adres
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft goedkeuring gegeven aan de plannen van Brein. Brein gaat nu IP-adressen verzamelen van mensen die illegale bestanden delen. IP-adressen zijn codes waaraan computers te herkennen zijn op internet. De filmdistributeurs in Nederland willen de mensen die films illegaal online zetten, boetes gaan geven. Wie gewoon legaal programma's of bestanden downloadt, heeft uiteraard niets te vrezen. Het gaat om illegale bestanden.

Rechter
Alleen, daarvoor is wel de medewerking van internetproviders nodig. Als Brein een IP-adres van een downloader heeft ontdekt, weet het nog niet welke persoon daarbij hoort. Die gegevens zijn alleen bij internetproviders bekend. En die geven naam- en adresinformatie meestal niet uit zichzelf af. Brein of de distributeurs zullen daarvoor naar de rechter moeten stappen.


zal daarvoor naar de rechter moeten stappen. Of Brein dus echt op grote schaal boetes kan gaan uitdelen, is nog maar de vraag.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.