Menu Zoek

Tabbladen groeperen in Safari (Mac)

tabbladen-groeperen-mac

Hebt u vaak veel dezelfde tabbladen open in Safari op de Mac? Maak groepen van de tabbladen. De tabbladgroepen helpen u bij het ordenen en bewaren.

Apple probeert de browser Safari steeds te verbeteren door nieuwe versies uit te brengen. In versie 15 zit de mogelijkheid om tabbladen te groeperen en deze groepen op te slaan. Handig als u regelmatig dezelfde websites opent. De functie is ook goed in te zetten op bepaalde momenten, zoals tijdens het plannen van een vakantie. Zet alle handige webpagina’s over de vakantiebestemming in een tabgroep. Zo kunt u ze er later weer gemakkelijk bij pakken.

Volg onderstaande stappen voor het maken van een nieuwe tabgroep:

 • Open de browser Safari.
 • Open meerdere tabbladen door middel van het plusteken rechtsboven in de browser.
 • Ga op elk tabblad naar de gewenste webpagina.
 • Staan alle juiste tabbladen open? Klik in de menubalk bovenin op Archief.
 • Klik op Nieuwe tabgroep met x tabbladen. Hierbij staat de x voor het aantal openstaande tabbladen.
 • De navigatiekolom opent links in het scherm. In deze kolom staan de tabbladgroepen. Geef de groep een naam en druk op de Enter-toets.

Maakt u gebruik van meerdere tabgroepen? Wissel dan snel tussen de verschillende groepen. Dat kan op twee manieren. Het ligt eraan of de navigatiekolom zichtbaar is of niet. Staat links in beeld de navigatiekolom? Klik dan onder ‘Tabgroepen’ op de gewenste groep. Is de navigatiekolom niet in beeld, dan staat linksboven de naam van de zichtbare tabgroep. Klik linksboven op het pictogram van twee rechthoeken Navigatiekolom in Safari. Klik daarna op een andere groep. Wilt u een pagina buiten een tabgroep openen? Klik dan op Startpagina.

Gebruikt u een tabgroep niet meer? Geen probleem. Verwijder de groep dan weer.

 • Is de navigatiekolom nog niet in beeld? Klik dan linksboven op het pictogram van twee rechthoeken.
 • Ga met uw muis staan op de naam van de tabgroep. Er verschijnt een cirkel met drie stippen Tabgroep verwijderen.
 • Klik op de cirkel.
 • Klik op Verwijder.
 • Safari vraagt of u het zeker weet dat u de tabgroep wilt verwijderen. Klik op Verwijder.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.