Menu Zoek

Tabbladen pauzeren maakt Edge sneller

vrijdag 28 mei 2021

Edge, tabbladen pauzerenIn de recentste update van Edge krijgen gebruikers de mogelijkheid niet-actieve tabbladen te pauzeren. Ze vragen dan geen stroom en processorkracht, waardoor de browser sneller wordt.

Microsoft gaat zijn browser Edge sneller maken door tabbladen te pauzeren. Veel gebruikers hebben meer dan één tabblad open wanneer ze surfen op internet. Elk gestart tabblad moet worden verwerkt door het systeem. Door alleen het actieve tabblad te verwerken en de rest te pauzeren wordt de browser sneller. Bijkomend voordeel voor laptopgebruikers: de browser vraagt minder van de batterij.

'Sleeping tabs'

Hoe de nieuwe optie in het Nederlands heet is nog niet bekend. De Engelstalige naam is 'sleeping tabs', oftewel 'slapende tabbladen'. Gebruikers bepalen zelf na hoeveel tijd tabbladen op de achtergrond gaan 'slapen'. De opties variëren van 15 minuten tot 12 uur. Ook kan de gebruiker aangeven dat bepaalde websites nooit gepauzeerd moeten worden.

De functie werkt als volgt: een tabblad dat gaat 'slapen' wordt gepauzeerd. Het tabblad wordt niet meer bijgewerkt op de achtergrond. Wanneer op het tabblad wordt geklikt, wordt het opnieuw geladen.

Edge 91

Volgens Microsoft maakt de nieuwe functie Edge sneller, wat een betere gebruikerservaring inhoudt. 'Sleeping tabs' is beschikbaar in versie 91 van Edge die binnenkort als een losse update verschijnt in de Windows Update. Via de instellingen in Edge is het versienummer op te vragen. Klik in Edge rechtsboven op de drie horizontale puntjes > Help en feedback > Over Microsoft Edge.

Google Chrome

De browser van Google pauzeert inactieve tabbladen al langere tijd. Het verschil met Edge is dat de gebruiker de instellingen niet kan aanpassen. Tabbladen pauzeren gebeurt automatisch na 5 minuten inactiviteit.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.