Let op! U bezoekt de website met een Windows 10-computer. De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober.
Meer weten? Kijk dan op de speciale pagina hierover: einde Windows 10

Sluiten
U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Test virusscanners: Defender beveiligt slecht
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 26 februari 2019.

Nieuws

Test virusscanners: Defender beveiligt slecht

Virusscanner

De meeste virusscanners doen hun werk heel behoorlijk. Alleen Windows Defender moet zich stil in een hoekje gaan schamen.

Virusscanner
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gepubliceerd op 25 mrt 2015

Het Duitse AV-Test houdt de vinger aan de pols. Meerdere malen per jaar publiceert het testorgaan de laatste prestatiescores van verschillende virusscanners. En keer op keer blijkt Windows Defender van Microsoft als enige pakket te falen. Steevast scoort Defender nul punten op het onderdeel 'beveiliging'.

Resultaten februari 2015
De laatste testresultaten zijn hierop geen uitzondering. AV-Test nam zevenentwintig virusscanners onder de loep voor Windows 8.1. De pakketten kunnen maximaal zes punten scoren op elk van de onderdelen 'beveiliging', 'prestatie' en 'bruikbaarheid'. Deze onderdelen betekenen het volgende:

  • Beveiliging
    AV-Test definieert dit als bescherming tegen allerlei infecties (virussen, wormen, trojaanse paarden, enzovoorts). Wie zes punten scoort heeft alle geteste dreigingen tegengehouden.
  • Prestatie
    In hoeverre vertraagt de virusscanner in het dagelijks gebruik de computer? Wie zes punten scoort vertraagt de pc in het geheel niet.
  • Bruikbaarheid
    Onder deze noemer worden zogeheten valspositieven geschaard. Dat wil zeggen dat de virusscanner meldingen of waarschuwingen geeft terwijl er niets aan de hand is. Wie zes punten haalt geeft op geen enkele van de geteste onderdelen een foutieve melding.

Resultaten Windows Defender
Defender haalde op beveiliging, prestatie en bruikbaarheid respectievelijk nul, drieĆ«nhalf en zes punten. Gezakt dus op veiligheid. Omdat het pakket meer dan een kwart van de geteste dreigingen gewoon liet passeren. Het is niet voor het eerst dat Defender beroerd uit de test komt. Ook in eerdere testen (oktober 2014, april 2014, december 2013 en februari 2013), haalde Windows Defender nul punten op beveiliging. De conclusie moge duidelijk zijn: gebruik Defender niet. En een interessante vraag doemt op: als het Microsoft maar niet lukt een deugdelijke virusscanner te produceren, waarom gooit het bedrijf dan de handdoek niet in de ring? Door Windows standaard te voorzien van een waardeloos antiviruspakket geeft het consumenten een vals gevoel van veiligheid.

Resultaten overige pakketten
Drie pakketten halen in de test van februari 2015 een tien met een griffel: Bitdefender Internet Security 2015, Kaspersky Lab Internet Security 2015 en Qihoo 360 360 AntiVirus (QVM) 5.0. Alle drie halen een maximaal resultaat met achttien punten. En alle drie zijn het betaalde pakketten. Bitdefender en Kaspersky wisten ook in de test van oktober 2014 de maximale score te halen. 

Het best scorende gratis pakket is Avast! Free AntiVirus 2015 dat uitkomt op vijftienenhalve punt. Zes op beveiliging, vier op prestatie en vijfenhalf op bruikbaarheid. Hieronder staan de prestaties van alle geteste pakketten, gerangschikt op totaalscore.

Tabel virusscanners februari 2015

Nieuwsoverzicht
Later lezen Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven