Menu Zoek

Test virusscanners: Defender beveiligt slecht

woensdag 25 maart 2015

VirusscannerDe meeste virusscanners doen hun werk heel behoorlijk. Alleen Windows Defender moet zich stil in een hoekje gaan schamen.

Het Duitse AV-Test houdt de vinger aan de pols. Meerdere malen per jaar publiceert het testorgaan de laatste prestatiescores van verschillende virusscanners. En keer op keer blijkt Windows Defender van Microsoft als enige pakket te falen. Steevast scoort Defender nul punten op het onderdeel 'beveiliging'.

Resultaten februari 2015
De laatste testresultaten zijn hierop geen uitzondering. AV-Test nam zevenentwintig virusscanners onder de loep voor Windows 8.1. De pakketten kunnen maximaal zes punten scoren op elk van de onderdelen 'beveiliging', 'prestatie' en 'bruikbaarheid'. Deze onderdelen betekenen het volgende:

 • Beveiliging
  AV-Test definieert dit als bescherming tegen allerlei infecties (virussen, wormen, trojaanse paarden, enzovoorts). Wie zes punten scoort heeft alle geteste dreigingen tegengehouden.
 • Prestatie
  In hoeverre vertraagt de virusscanner in het dagelijks gebruik de computer? Wie zes punten scoort vertraagt de pc in het geheel niet.
 • Bruikbaarheid
  Onder deze noemer worden zogeheten valspositieven geschaard. Dat wil zeggen dat de virusscanner meldingen of waarschuwingen geeft terwijl er niets aan de hand is. Wie zes punten haalt geeft op geen enkele van de geteste onderdelen een foutieve melding.

Resultaten Windows Defender
Defender haalde op beveiliging, prestatie en bruikbaarheid respectievelijk nul, drieënhalf en zes punten. Gezakt dus op veiligheid. Omdat het pakket meer dan een kwart van de geteste dreigingen gewoon liet passeren. Het is niet voor het eerst dat Defender beroerd uit de test komt. Ook in eerdere testen (oktober 2014, april 2014, december 2013 en februari 2013), haalde Windows Defender nul punten op beveiliging. De conclusie moge duidelijk zijn: gebruik Defender niet. En een interessante vraag doemt op: als het Microsoft maar niet lukt een deugdelijke virusscanner te produceren, waarom gooit het bedrijf dan de handdoek niet in de ring? Door Windows standaard te voorzien van een waardeloos antiviruspakket geeft het consumenten een vals gevoel van veiligheid.

Resultaten overige pakketten
Drie pakketten halen in de test van februari 2015 een tien met een griffel: Bitdefender Internet Security 2015, Kaspersky Lab Internet Security 2015 en Qihoo 360 360 AntiVirus (QVM) 5.0. Alle drie halen een maximaal resultaat met achttien punten. En alle drie zijn het betaalde pakketten. Bitdefender en Kaspersky wisten ook in de test van oktober 2014 de maximale score te halen.

Het best scorende gratis pakket is Avast! Free AntiVirus 2015 dat uitkomt op vijftienenhalve punt. Zes op beveiliging, vier op prestatie en vijfenhalf op bruikbaarheid. Hieronder staan de prestaties van alle geteste pakketten, gerangschikt op totaalscore.

Tabel virusscanners februari 2015

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.