U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Thuiskopieheffing op usb-sticks
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 2 mei 2018.

Nieuws

Thuiskopieheffing op usb-sticks

Thuiskopieheffing

Usb-sticks vallen vanaf 2018 ook onder de zogeheten thuiskopieheffing. Daardoor worden ze zestig cent duurder.

Thuiskopieheffing
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gepubliceerd op 1 nov 2017

De thuiskopieheffing is jaren geleden ingesteld om auteurs en artiesten te compenseren voor kopieën van hun muziek en films voor privégebruik. De gedachte is dat artiesten inkomsten mislopen doordat gebruikers muziek voor eigen gebruik kopiëren naar bijvoorbeeld hun smartphone. Of een usb-stick. 

Nieuwe tarieven
Onlangs zijn de nieuwe tarieven voor de thuiskopieheffing bekendgemaakt en welke apparaten en media onder de heffing vallen. Nieuw op de lijst zijn de usb-stick en zogenaamde 'wearables'. Daaronder vallen onder meer de slimme horloges. Wearables worden door de heffing 1,20 euro duurder; usb-sticks 0,60 euro. De thuiskopieheffing op computers, laptops en tablets is verlaagd van 3,50 euro naar 2,60 euro. Daarentegen is de heffing op smartphones verhoogd van 3,50 euro naar 4,70 euro. Het argument hiervoor is het toegenomen gebruik van telefoons. Ook opvallend: beschrijfbare cd's en dvd's worden minder verkocht en daarom vervalt de heffing hierop. 

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven