Menu Zoek

Tiener steelt 126.000 euro via sms-phishing

dinsdag 30 juni 2020

Oplichterij via smsEen jongen van 17 moet naar de jeugdgevangenis voor het beroven van mensen via sms. Hij verstuurde phishing namens ING en wist zo 126.000 euro buit te maken.

De jongen moet al het gestolen geld terugbetalen en anderhalf jaar de cel in. Hij verstuurde op grote schaal valse sms’jes naar duizenden telefoonnummers. In het bericht stond ‘Uw ING is in de quarantaine zone geplaatst en dient opnieuw te worden geverifieerd. Voorkom Blokkade en volg de stappen op’. Als mensen op de link in de sms klikten, kwamen ze op een nagemaakte site van ING. De mensen die hun gegevens invulden, werden beroofd.

650 keer inloggen

Zes mensen raakten in totaal 126.000 euro kwijt. De jongen liet het geld overmaken naar de rekening van handlangers en daarna naar zichzelf. Zo wist hij een tijd buiten beeld van de politie te blijven. Na onderzoek bleek hij bijna 650 keer te hebben ingelogd op rekeningen van andere mensen.

Sms-fraude neemt snel toe. Krijgt u een bericht met een link erin? Tik er dan niet op en reageer ook niet op het bericht.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.