SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Twee ton schade door WhatsApp-fraude

dinsdag 27 november 2018

Schade door fraude met WhatsAppHonderden mensen hebben zich bij de Fraudehelpdesk gemeld vanwege oplichting via WhatsApp. Daarbij doet iemand zich voor als een familielid dat geld nodig heeft.

WhatsApp-fraude is een vrij nieuwe manier van oplichting. De crimineel bereidt zich goed voor op zijn rol als familielid van een slachtoffer. Op onder meer sociale media kijkt hij welke mensen familie van elkaar zijn en hoe en waarover ze met elkaar ‘praten’.

Profielfoto downloaden

Online downloadt de oplichter een profielfoto van iemand om zich op WhatsApp voor te doen als een familielid. De oplichter zegt dat hij dringend geld nodig heeft en vraagt of het slachtoffer wat wil uitlenen. Veel mensen trappen daar in omdat ze bijvoorbeeld hun neef wel willen helpen. De Fraudehelpdesk kreeg dit jaar al 430 meldingen hiervan. Gemiddeld leden mensen 2000 euro schade.

9000 euro schade

De Fraudehelpdesk meldt een speciaal geval. Een persoon kreeg een WhatsApp-bericht van zijn neef, dacht hij. De neef zou door een storing bij de bank zijn schulden niet kunnen betalen. Daardoor zou zijn bedrijf in de problemen komen. Er bleken toen meerdere rekeningen te liggen. Het slachtoffer betaalde in totaal 9000 euro. Geld dat op de rekening van criminelen kwam.

Niet op ingaan

Het advies is om nooit in te gaan op dit soort verzoekjes via WhatsApp, de mail of een ander online medium. Bel de persoon in kwestie altijd op en controleer de identiteit voor u de portemonnee trekt.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.