Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Valse mails betalingsachterstand KPN

donderdag 17 maart 2016

Phishing KPNKPN is een grote provider. Het heeft veel abonnees, en dat maakt de provider populair onder criminelen. Het is immers een grote vijver om in te vissen.

Logisch dat een grote provider als KPN veelvuldig wordt misbruikt door criminelen. Veel SeniorWeb-leden sturen mails door die afkomstig lijken te zijn van KPN. De mails zelf zijn keurig opgesteld en alle links verwijzen naar KPN. Het venijn schuilt in de bijlage. Zogenaamd een factuur. Maar wie de bijlage tracht te openen is de klos en installeert schadelijke software. Wees daarom op uw hoede als u e-mails ontvangt uit naam van KPN. Een oplettend SeniorWeb-lid gaf de volgende tips:

  • De afzender in de nepmails is 'noreply@kpn.nl'. Maar KPN gebruikt alleen adressen die eindigen op '@kpn.com'. Let daarop dus!
  • Facturen van KPN komen altijd binnen op een vaste datum. Ontvangt u mails omtrent facturen op een afwijkende datum dan is de kans dus groot dat het een nepmail is.

Op de site van KPN vindt u een overzicht van recente nepmails.

Gratis controle op phishing tot 31 maart
Nepmails zijn steeds lastiger te herkennen. Als lid van SeniorWeb kunt u tot 31 maart 2016 verdachte mails naar ons sturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker.


Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.