Menu Zoek

Valse sms over belastingschuld

woensdag 20 mei 2020

Valse sms belastingschuldVanaf Nederlandse 06-nummers worden sms’jes verstuurd die gaan over een schuld bij de Belastingdienst. U zou honderden euro’s moeten betalen via een link in het bericht. Niet op ingaan!

De sms kan komen van verschillende nummers, waaronder +31 6 3742 40 56. De tekst begint met [Belastingdienst]. Er volgt een uitleg over schulden en een deurwaarder die beslag komt leggen op uw spullen. U kunt dit zogenaamd voorkomen door meteen te betalen via de bijgevoegde link. Het webadres lijkt op dat van iDeal, maar het is eigenlijk een besmette site.

Niet reageren

Van dit soort berichten kan iemand flink schrikken. Reageer er niet op, niet telefonisch en niet met een berichtje terug. Meteen verwijderen en niet tikken op de link: dat is het best in deze gevallen. En wees gerust: de Belastingdienst verstuurt nooit sms’jes met deze teksten.

Tekst valse sms

Hoe men aan uw nummer komt? Uit gestolen databases met telefoonnummers, of door willekeurig cijfers achter elkaar te zetten en te kijken of het een bestaand nummer is.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb

Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.