Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Valse sms van Belastingdienst

dinsdag 5 april 2022

Valse sms van BelastingdienstGa niet in op een betaalverzoek van de Belastingdienst via sms. De overheidsdienst stuurt nooit zo’n verzoek via tekstbericht.

Veel mensen krijgen op het moment een bericht op hun telefoon met de kop ‘Belastingdienst alert’. In het sms’je staat dat de ontvanger een openstaande schuld nog niet heeft betaald. Daarom zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot beslaglegging. Om de beslagprocedure te voorkomen moet het openstaande bedrag direct betaald worden.

Nooit via sms

Voor de betaling staat een link in het bericht. Klik niet op deze link en verwijder het bericht. Het gaat om een phishingpoging. De Belastingdienst stuurt nooit via sms een verzoek om iets (terug) te betalen.

SeniorWeb Phishingchecker

De Belastingdienst wordt regelmatig gebruikt als afzender van valse sms’jes en e-mails. Twijfelt u aan de echtheid van een e-mail? SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen via de SeniorWeb Phishingchecker. Uiterlijk de volgende werkdag hoort u of het een phishingmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.